Defriescherijschool.nl Proef begeleid rijden

Proef begeleid rijden

1 november 2011 bestaat de de proef begeleid rijden voor het rijbewijs B personenauto.

Dit houd in:

Tijdens de proef mogen jongeren die op of na 1 november 2011 17 jaar worden een praktijk examen afleggen, mogen jongeren vanaf 16 jaar en 6 maanden starten met de rijopleiding en mogen jongeren vanaf 16 jaar een theorie examen afleggen.

Als je dan geslaagd bent dan mogen jongeren uitsluitend rijden met een begeleider naast zich in de auto. De naam van de begeleider moet dan wel op de begeleiderspas staan.

Op deze pas mogen maximaal 5 namen staan. Aan de begeleider worden eisen gesteld. De begeleider moet minimaal 5 jaar een rijbewijs voor de auto hebben, minimaal 27 jaar oud zijn, een onbesproken verkeersgedrag hebben, niet betrokken zijn geweest bij een vorderingsprocedure, tijdens het begeleiden niet onder invloed zijn (alcohol, drugs, medicijnen) en zich kunnen legitimeren. De begeleider moet een geldige begeleiderspas kunnen tonen die door de bestuurder (17 jaar) aangevraagd kan worden bij het rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Ben je al 17 jaar dan kan je wel starten met de rijopleiding en een theorie-examen afleggen maar je mag dan pas op examen als je 18 jaar bent.

Spoedopleidingen

Spoedopleidingen zijn heel actueel.

In een van te voren bepaalde tijd neem je de afgesproken lessen en ga je ook snel op examen. In de regel gebruik je minder lessen dan in een regulier opleidingstraject omdat je sneller routinematig leert autorijden. Je moet natuurlijk wel in deze periode voldoende beschikbaar zijn om te kunnen lessen.

Het is aan te bevelen dat je al geslaagd bent voor het theorie-examen.

Reguliere opleidingen

Als je kiest voor een opleiding over een langere periode kan je zelf bepalen met welke frequentie je de benodigde lessen neemt.

Zeker als je door je school opleidingen of werkzaamheden of andere reden druk bezet bent is dit vermoedelijk voor jou de aangewezen manier om je rijopleiding te doen. De lessen worden per les betaald en ook het examengeld hoef je pas te voldoen als de aanvraag wordt ingediend en aangemeld bij het examen bureau. In de regel heeft de kandidaat meer rijlessen nodig dan gedurende een spoedopleiding maar kan de kosten wel over een langere periode uitspreiden.

Herhalingsopleidingen

Herhalingsopleidingen kunnen worden gevolgd als je gezakt bent voor het rijexamen. Herexamen doen is niet leuk. Je had verwacht te slagen maar het is niet gelukt. Toch zal je verder moeten met lessen om je rijvaardigheid te verbeteren om als nog te slagen voor het rijbewijs.

Het is ook mogelijk voor een rijbewijs bezitter herhalingslessen te nemen.