Rijles

Bij de Friesche Rijschool staat de leerling centraal en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de leerlingen. Belangrijk is dat tijdens het lessen een ontspannen sfeer heerst maar er moet natuurlijk wel hard gewerkt worden. Autorijden kan je het beste leren van verschillende personen en in verschillende auto`s. Wil je dezelfde instructeur en in dezelfde autorijden kan dat natuurlijk ook. Het rijden met verschillende instructeurs en in verschillende auto`s heeft als groot voordeel dat je er mee vertrouwt raakt dat er ook een ander naast je kan zitten en je ervaart dat een andere auto net iets anders kan aanvoelen zonder dat je daar nerveus van hoeft te worden.

De eerste rijles

De eerste rijles is altijd heel bijzonder. Je bent vaak nerveus en bang dat je tijdens deze eerste rit de grootste ongevallen of blunders zal maken.

Dat is niet zo. Het doel van deze eerste rijles is vast te kunnen stellen hoeveel lessen je nodig hebt om te kunnen slagen voor het examen. Je hebt dan een indicatie wat het je zal gaan kosten om je rijbewijs te halen.

Tevens kunnen we dan in overleg bepalen op welke wijze jij je rijopleiding wilt gaan doen. Een reguliere opleiding of een spoed opleiding. Belangrijk is dat er duidelijke afspraken gemaakt worden zodat je weet waar je aan toe bent. Voor de eerste les wordt meer tijd uitgetrokken om een juiste inschatting te kunnen maken, en je bekent te maken met de manier waarop wij de rijopleiding verzorgen.

De rijlessen

De rijles duurt 60 minuten. Aan het einde van elke les wordt op de instructiekaart aangegeven wat er is geoefend. Tevens wordt aangegeven wat er nog niet zo goed ging en wat dus extra aandacht nodig heeft.

Eerst moet je leren om de auto perfect te bedienen en op het juiste moment de juiste handeling te verrichten, natuurlijk afhankelijk van de plaats waar we op dat moment rijden.

Tijdens deze lessen (voertuig beheersing) let de instructeur voor jou op het verkeer zodat je al je aandacht kan concentreren op de bediening van het voertuig.

Ook leer je om met je voertuig te manoeuvreren tijdens de uitvoering van bijzondere verrichtingen zoals stopopdracht, omkeeropdracht, parkeeropdracht of hellingproef.

Kan je zelfstandig met het voertuig met het verkeer meerijden dan word je geleerd hoe je op een veilige manier de verkeersregels moet toepassen. Je leert rekening te houden met alle invloeden die je rijgedrag kunnen beïnvloeden zodat je geheel zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen zonder dat je anderen daarbij hindert of in gevaar brengt.

Geschakelde auto of automaat

Steeds meer automobilisten beslissen om in een automaat te gaan rijden. Het rijden in een automaat heeft heel veel voordelen. De bediening gaat altijd perfect. Een automaat schakelt op het juiste moment dus heb je daar geen omkijken naar en kan je je helemaal op het verkeer concentreren.

Het aantal rijlessen is daarom ook veel minder. Duurdere auto’s zijn ook vaak automaten. Oudere stappen ook vaak over op een automaat omdat zij hiermee wel het tempo van het hedendaagse verkeer kunnen volgen. Ook gaan automaten langer mee. Als je een rijbewijs hebt gehaald voor een automaat mag je uitsluitend in een automaat rijden, maar dit weegt niet af teven de voordelen en veiligheid die de automaat biedt. Het aantal automaten stijgt gestaag en over een aantal jaren zal een geschakelde auto een unicum zijn zoals nu in de Verenigde staten van Amerika.