Defriescherijschool.nl Voor het examen

Voor het examen

Het rijexamen wordt afgenomen in Bergen op Zoom locatie sporthal Gageldonk waar het examencentrum van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) is gevestigd.

Je moet tijdig aanwezig zijn op het CBR en je melden bij de examinator samen met de instructeur. Na de kennismaking zal de examinator eerst controleren of de benodigde gegevens in orde zijn. De examinator controleert of je geslaagd bent voor de theorie, of je een geldig identiteitsbewijs en een eigen geneeskundige verklaring (EV). Met deze EV geef je aan dat jij geen medische beperkingen hebt die jouw rijvaardigheid zouden kunnen beĆÆnvloeden. In het bijzijn van de examinator moet je deze EV dan ondertekenen. Tevens controleert hij of je adresgegevens juist zijn.

Het zelfreflectie formulier die je vooraf had ingevuld lever je in. De examinator zal aan je vragen of hij na het geven van de uitslag je iets mag vragen over deze lijst.

Dan vertelt hij aan jou hoe het examen gaat verlopen en wat er van je wordt verwacht. Je kan aan hem aangeven of je wilt dat je instructeur meerijdt of niet. Als alles duidelijk is ga je naar de auto.

Bij de auto wordt een ogen test gedaan. Je moet op ca 25 meter een kenteken van een auto kunnen lezen. De verlichting van je voertuig wordt gecontroleerd en de examinator kan je vragen stellen over de auto die betrekking hebben op de bediening, het onderhoud, of de veiligheid van het voertuig waar mee je gaat rijden. Als alles duidelijk is gaat de rit beginnen.

Tijdens het examen

De examinator geeft de route aan maar zal zich niet onnodig met de verkeerssituaties bemoeien. Zelf moet je laten zien dat je ondanks je eigen foutjes en evt fouten van andere weggebruikers zodanig aan het verkeer kan deelnemen, zonder dat jij daarbij het overige verkeer onnodig hindert of in gevaar brengt.

Je moet gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten zelfstandig kunnen rijden, zonder opdrachten van de examinator. Het bedienen en opvolgen van een navigatiesysteem. Of het rijden naar een oriƫntatiepunt. De examinator zal vragen wat je weet te vinden in de buurt. Een andere optie is cluster rijden, waarbij de examinator meerdere op te volgen opdrachten geeft. Minimaal 3 en maximaal 5 opdrachten. Ook komt er in de rit een situatie bevraging. Hij wil dan weten hoe je over een bepaalde situatie denkt en hoe dan te handelen.

Deze rit duur ongeveer 40 minuten of zo lang als de examinator nodig vind om te bepalen of je wel of niet voldoende rijvaardig bent. Tijdens de rit kan de examinator indien nodig aanwijzingen geven over jouw rijgedrag of daadwerkelijk ingrijpen en de situatie overnemen als hij vindt dat het noodzakelijk was. Dit houdt niet in dat het altijd per definitie onvoldoende is. Je moet tot het laatste moment blijven rijden zoals je geleerd hebt.

Na het examen

Bij terugkomst in het examenlokaal zal de examinator direct melden of het wel of niet voldoende is. Bij voldoende resultaat zal de examinator door middel van een PDA jouw gegevens doorzenden naar de hoofdcomputer die vervolgens de gemeente inlicht waar je bent ingeschreven. Je krijgt dus geen formulieren meer mee.

Bij onvoldoende resultaat zal de examinator duidelijk melden waarom hij besloten heeft dat je het examen zal moeten herhalen en jou een aanbeveling geven ter verbetering.

Ook hiervan krijg je geen papieren meer mee, maar die kun je via de rijschool wel opvragen. Bij het CBR mag je in een periode van 5 jaar 4 keer een examen doen, daarna moet je naar het BNOR.

TussenTijdseToets (TTT)

Een TTT is een proefrit met de examinator waar in hij controleert of jij voldoende rijvaardig bent voor het examen. De uitvoering is van deze toets is gelijk aan die van een examen maar je kan niet slagen maar ook niet kan zakken. Hij mag nu tijdens de rit al aangeven wat zijn mening is over jouw gedrag in het verkeer. Als je tijdens deze rit de bijzondere verrichtingen goed doet hoef je deze op het eerst volgende examen niet te doen.

Aan het einde van deze TTT wordt het resultaat met je besproken. De examinator geeft aan wat al heel goed gaat en wat je moet verbeteren om te kunnen slagen voor het examen. De instructeur moet tijdens deze rit meerijden. Wanneer je erg zenuwachtig zult zijn voor een examen is het verstandig om een TTT te doen omdat alles gaat zoals bij een echt examen en je weet dan hoe een examen te werk gaat.

De vrijstelling die je kunt verdienen voor je bijzondere verrichtingen zijn slechts eenmalig geldig.